يکشنبه 14 خرداد 1402

.
محمد اسکنــدری
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراها

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی:
شوراهای اسلامی روستاها بستر همواری برای رفع دغدغه‌های اجتماعی روستاییان بوده‌اند

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی تشکیل شوراهای اسلامی را نقطه عطفی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران و سرفصل جدیدی در تحقّق مردم‌سالاری دینی و ارتقای سطح مشارکت حقیقی مردم در اداره ام ...
شنبه نهم ارديبهشت 1402

استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد:
لزوم استمرار حرکت انقلابی و جهادی آبرسانی به روستاهای استان در سال جدید

استاندار آذربایجان شرقی با قدردانی از مسئولان و دست‌اندرکاران آبرسانی به روستاهای استان، بر استمرار حرکت انقلابی و جهادی در این زمینه در سال جدید تاکید کرد و خواستار انعکاس خدمات انجام‌گرفته به مردم ش ...
سه شنبه بیست و دوم فروردين 1402

با افتتاح نمادین سه سامانه خورشیدی در شهرستان مرند؛
طرح واگذاری سامانه‌های خورشیدی به اقشار کم‌درآمد آذربایجان شرقی آغاز شد

با بهره برداری از سه دستگاه سامانه خورشیدی تولید برق در روستای هوجقان (هجاوان) شهرستان مرند، طرح واگذاری سامانه های خورشیدی به اقشار کم درآمد در استان آذربایجان شرقی آغاز شد.
سه شنبه نهم اسفند 1401

با برگزاری مراسمی نمادین در شهرستان خداآفرین؛
واگذاری ۱۵۶ دستگاه پنل خورشیدی تولید برق به عشایر آذربایجان ‌شرقی آغاز شد

واگذاری ۱۵۶ دستگاه پنل خورشیدی تولید برق (فتوولتائیک) به عشایر استان آذربایجان ‌شرقی در مراسمی به صورت نمادین در قشلاق عشایری گنانلو و پیرانلو در شهرستان خداآفرین آغاز شد.
دوشنبه هشتم اسفند 1401

همزمان با سراسر کشور؛
دوره آموزشی حکمرانی روستایی و مبانی تسهیل‌گری در شهرستان اسکو برگزار شد

دوره آموزشی حکمرانی روستایی و مبانی تسهیل‌گری همزمان با سراسر کشور در استان آذربایجان شرقی به صورت پایلوت در شهرستان اسکو برگزار شد.
دوشنبه بیست و هشتم آذر 1401

اطلاعیه؛
جذب نیروی امریه در دفاتر امور روستایی استانداری‌های کشور برای تاریخ اعزام 1401.11.01

معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور برای مشمولان خدمت سربازی که تاریخ اعزام آنها 1401.11.01 است، اقدام به جذب نیروی امریه در دفاتر امور روستایی استانداری‌های کشور می‌کند.
چهارشنبه هیجدهم آبان 1401

استاندار آذربایجان شرقی تأکید کرد:
مدیریت هزینه‌ها، رعایت زمان‌بندی و کیفیت فنی؛ سه اصل مهم در اجرای پروژه‌ها/ استفاده از نیروهای توانمند در پروژه‌های محرو ...

استاندار آذربایجان شرقی با تأکید بر مدیریت هزینه‌ها و رعایت زمان‌بندی در اجرای پروژه‌های عمرانی استان، گفت: مطالبه جدی ما، کیفیت فنی پروژه­هاست و دقت در این موضوع نباید فدای سرعت شود.
پنجشنبه سیزدهم مرداد 1401

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی:
رسیدگی به روستاها و مناطق محروم از اولویت‌های دولت مردمی است

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی رسیدگی به مناطق محروم و روستاها را از اولویت‌های اساسی دولت مردمی دانست و گفت: حکمرانی مطلوب روستایی مغفول واقع شده و برای به سرانجام رساندن امور ...
سه شنبه یازدهم مرداد 1401

    ١- نظارت بر تخصيص، جذب و توزيع اعتبارات مربوط به امور روستايي و دهياري ها از طريق منابع مختلف اعتباري.
    ٢- نظارت بر حسن اجراي تفاهم نامه هاي مشترك سازمان ها و دستگاه هاي اجرايي مرتبط با امور روستاها ابلاغ شده از سوي وزارت كشور.
    ٣- برنامه ريزي و نظارت بر عملكرد دستگاه هاي متولي امور روستايي به منظور تحقق و ارتقاء توسعه پايدار روستايي.
    ٤- نظارت بر فرآيند نيازسنجي دوره هاي آموزشي و همچنين اجراي آنها براي دهياران، كاركنان دهياري ها و اعضاي شوراي اسلامي روستا.
    ٥- نظارت بر فرآيند تهيه بودجه ساليانه و حسابرسي دهياري ها استان بر اساس دستورالعمل سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور.
    ٦- نظارت و ارزيابي عملكرد دهياري هاي استان در امور مختلف خدماتي، عمراني، مالي و ساير موارد.
    ٧- ابلاغ قوانين و دستورالعمل هاي مرتبط به امور دهياري ها به فرمانداري ها و دستگاه هاي ذيربط در استان.
    ٨- آسيب شناسي وضع روستاها ازنظر امكانات زيربنايي و تسهيلات رفاهي و تعيين نيازهاي مالي و خدماتي روستاها جهت ارائه به سازمان برنامه و بودجه استان.
    ٩- همكاري با دفتر فني استانداري و ساير دستگاه هاي اجرايي در زمينه تهيه و تنظيم معيارها و ضوابط لازم براي تعيين اولويت هاي طرح هاي عمراني در روستاها.
    ١٠ - هماهنگي و پيگيري به منظور تهيه و بازنگري طرح هاي هادي و ساير طرح هاي روستايي با مشاركت بنياد مسكن و ساير مراجع ذيربط.
    ١١ - برنامه ريزي و هماهنگي به منظور بررسي شرايط اعطاء مجوز تأسيس دهياري ها در روستاها و اعلام اسامي روستاهاي واجد شرايط به سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور براي دريافت مجوز تأسيس دهياري ها و پيگيري براي راه اندازي آن.
    ١٢ - هماهنگي و برنامه ريزي براي تشكيل كميسيون رتبه بندي دهياري هاي استان و پيگيري و اجراي مصوبات آن.
    ١٣ - نظارت و سامان دهي امور اداري و استخدامي دهياري هاي استان.
    ١٤ - راهبري امور مربوط به كميسيون موضوع ماده ٩٩ قانون شهرداري و سامان دهي آن در سطح شهرستان و برنامه ريزي جهت توزيع درآمدهاي حاصله به منظور بهسازي روستاها.
    ١٥ - راهبري و پشتيباني امور مربوط به شوراهاي اسلامي روستا و بخش.
    ١٦ - بازرسي از برنامه هاي عمراني و گزارش گيري مستمر از نحوه اجراي مصوبات، قوانين و مقررات و پيشرفت برنامه هاي عمراني و روستاها و مناطق كمتر توسعه يافته و محروم و تلاش براي رفع موانع پيشرفت برنامه ها.
    ١٧ - بررسي و اظهار نظر در مورد مصوبات شوراي اسلامي روستا در امور برنامه هاي عمراني از نظر مالي و اعتباري.
    ١٨ - همكاري با دستگاه هاي ذيربط در تدوين طرح هاي توسعه اقتصادي روستايي جهت ارائه پيشنهاد به سازمان برنامه و بودجه استان.
    ١٩ - انجام هماهنگي و پيگيري لازم از دستگاه هاي ذيربط، بانكها و مؤسسات مالي در خصوص پرداخت كمك هاي فني و اعتباري، تسهيلات قرض الحسنه و وام هاي خرد جهت توسعه اشتغال روستايي و تهيه گزارش عملكرد در اين زمينه.
    ٢٠ - همكاري با واحدهاي ذيربط در وزارت كشور و ساير دستگاه هاي اجرايي و واحدهاي تخصصي استانداري به منظور بررسي و شناسايي راهكارهاي اجرايي و عملياتي جلب مشاركت روستاييان و بخش خصوصي جهت سرمايه گذاري در طرح هاي توسعه روستايي و ارتقاء خدمات عمومي.
    ٢١ - همكاري در توسعه خدمات و بهداشت عمومي در سطح روستاها با همياري دهياران و واحدهاي استاني دستگاه هاي اجرايي و تهيه گزارش از روند توسعه پوشش بيمه اي در روستاهاي استان.
    ٢٢ - همكاري با اداره كل مديريت بحران استان به منظور تعيين اولويت روستاها از نظر مبارزه با خطرات ناشي از حوادث غيرمترقبه براي تخصيص اعتبارات لازم.
    ٢٣ - ارائه خط مشي هاي لازم به منظور تأمين و تجهيز دهياري ها و انجام هماهنگي لازم در اين زمينه با واحدهاي استاني دستگاه هاي اجرايي و پيگيري تأمين ماشين آلات عمراني و خدمات روستاها از سوي واحدهاي ذيربط.
    ٢٤ - همكاري با واحدهاي مسئول در بررسي تعرفه هاي عوارض محلي و بهاي خدمات پيشنهادي دهياري ها و شوراهاي اسلامي روستا و پيگيري انجام مراحل قانوني جهت تأييد و ابلاغ آنها براي اجرا.
    ٢٥ - بسترسازي مناسب جهت جانشين پروري و حمايت از نيروهاي توانمند با رويكرد انتقال تجارب، برگزاري دوره هاي آموزشي، مشاركت دادن در انجام امور، تفويض اختيار و سازوكارهاي مناسب مديريتي.
    ٢٦ - شركت در گردهمايي ها، جلسات داخل و خارج از استان و دوره هاي آموزشي مرتبط.
    ٢٧ - ارائه خط مشي و سازمان دهي فعاليت هاي دفتر، هدايت، هماهنگي، نظارت و ارزيابي عملكرد كاركنان تحت سرپرستي.