يکشنبه 14 خرداد 1402

.
محمدباقر هنـــربر
مدیرکل مدیریت بحران

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی خبر داد:
سکونت ۸۵۰ هزار نفر در اماکن ناایمن تبریز/ زلزله‌های خوی و ترکیه ارتباطی به دیگر گسل‌ها ندارد

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی با ابراز نگرانی از رخ دادن اتفاق ناگوار ناشی از گسل جوان تبریز، از سکونت ۸۵۰ هزار نفر در اماکن ناایمن تبریز خبر داد و گفت: دو هزار هکتار سکونت‌گاه غیررسمی ...
دوشنبه یکم اسفند 1401

استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد:
آماده‌باش دستگاه‌های امدادی و مراکز درمانی استان برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان شهرستان خوی

استاندار آذربایجان شرقی از آماده‌باش دستگاه‌های امدادی و مراکز درمانی استان برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان شهرستان خوی خبر داد و گفت: از نظر تامین و توزیع اقلام امدادی هیچ مشکلی نداریم.
يکشنبه نهم بهمن 1401

حضور میدانی استاندار آذربایجان شرقی و مدیران ستاد بحران استان در میان زلزله‌زدگان شهرستان خوی

استاندار آذربایجان شرقی صبح امروز در سفر به شهرستان خوی، در میان زلزله‌زدگان این شهرستان حضور یافت و از نزدیک در جریان روند امدادرسانی به آنان قرار گرفت.
يکشنبه نهم بهمن 1401

بررسی مسائل و مشکلات استان در حوزه مدیریت بحران با حضور معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور

جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران آذربایجان شرقی به منظور بررسی مسائل و مشکلات استان در حوزه مدیریت بحران و اقدامات و برنامه‌های دستگاه‌های مسئول برای مواجهه با حوادث و رخداده ...
شنبه یکم بهمن 1401

کاهش ساعت کاری ادارات استان در راستای مدیریت مصرف حامل‌های انرژی

اداره کل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی با صدور اطلاعیه ای از کاهش ساعت کاری ادارات استان در روز چهارشنبه ۲۱ دی خبر داد.
سه شنبه بیستم دي 1401

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌ شرقی:
۱۵ نوع مخاطره اولویت‌‌دار در استان شناسایی شده است

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌ شرقی گفت: در حال حاضر ۵۶ مخاطره در کشور شناسایی و به همه دستگاه‌ها ابلاغ شده و در استان آذربایجان شرقی نیز ۱۵ نوع مخاطره اولویت‌ دار شناسایی شده است.
شنبه سوم دي 1401

با تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوا؛
فعالیت مدارس تبریز، خسروشاه، سهند و ایلخچی در روز یکشنبه غیرحضوری خواهد بود

کمیته اضطرار آلودگی هوای شهر تبریز با توجه به تداوم پایداری هوا، فعالیت مدارس در نواحی 5گانه تبریز و همچنین شهرهای خسروشاه، سهند و ایلخچی را در روز یکشنبه 20 آذر غیرحضوری اعلام کرد.
شنبه نوزدهم آذر 1401

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی:
سازمان‌های مردم‌نهاد برای تحقق همراهی مردم و مسئولان در مسیر احیای دریاچه ارومیه تلاش کنند

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به نقش سازمان های مردم نهاد در آگاهی رسانی به مردم، از آنها خواست وضعیت دریاچه ارومیه را به خوبی تبیین کنند.
شنبه شانزدهم مهر 1401

    ١- هماهنگي و رصد فعاليت هاي دستگاه هاي اجرايي مسئول در امور پيشگيري، مقاوم سازي، بهسازي لرزه اي ساختمان ها، زيرساخت ها، ابنيه و شريان هاي حياتي و مهم و بازسازي و بهسازي بافت هاي فرسوده.
    ٢- نظارت بر مستندسازي حوادث مختلف از طريق تهيه نوار، فيلم، اسلايد و گزارش حوادث و اقدامات به عمل آمده با همكاري ادارات و سازمان ها و نهادهاي ذيربط و ارائه آنها به سازمان مديريت بحران كشور و مراجع استاني.
    ٣- ايجاد زمينه مناسب تهيه طرح هاي جامع خطرپذيري در استان به منظور آمادگي هاي لازم براي حوادث و سوانح غيرمترقبه طبيعي.
    ٤- نظارت و ارزيابي اقدامات و مانورهاي برگزارشده در مراحل چهارگانه مديرت بحران به ويژه آمادگي، مقابله و ارائه گزارش به سازمان مديريت بحران كشور.
    ٥- نظارت بر فعاليت هاي امور مالي مديريت بحران استان در چارچوب اعتبارات و برنامه هاي مصوب.
    ٦- اعزام گروه هاي كارشناسي به نقاط مختلف استان به هنگام بروز حوادث و سوانح به منظور مستندسازي و تهيه گزارش مستند از حادثه و برنامه ريزي مناسب جهت استفاده در حوادث و بلاياي مشابه با همكاري سازمان ها و نهادهاي ذيربط.
    ٧- تعيين اولويت ها و ضوابط اجرايي لازم در خصوص توزيع اعتبارات و امكانات و فراهم نمودن زمينه اجرايي طرح ها و برنامه مربوط به پيشگيري، بازسازي و نوسازي و تأمين خسارات وارده و ساير اعتبارات مورد نياز براي ارائه به شوراي هماهنگي مديريت بحران استان.
    ٨- نظارت بر برنامه هاي ارتقاء كمي و كيفي ماشين آلات و لوازم و تجهيزات امداد، مديريت نيروي انساني امور امدادي و خدمات ايمني و آتش نشاني در سطح استان با همكاري دستگاه هاي امدادي، شهرداري ها و دهياري های استان.
    ٩- هماهنگي براي سامان دهي و آموزش كليه تشكل هاي مردمي، نهادها غيردولتي و نيروهاي بسيج با همكاري دفتر امور اجتماعي استانداري و بسيج.
    ١٠ - افزايش آگاهي هاي عمومي و گسترش فرهنگ ايمني و دانش مديريت بحران از طريق انتشار كتب و نشريات و رسانه هاي عمومي.
    ١١ - مديريت اطلاع رساني و هشدار سريع و نظارت بر عملكرد دستگاه هاي متولي و امدادي قبل و بعد از وقوع حادثه.
    ١٢ - مديريت بر تدوين فرايندهاي مناسب براي تبيين وظايف دقيق هر يك از دستگاه هاي اجرايي استان در حوزه مقابله با حوادث غيرمترقبه و امداد و نجات و بازسازي و بازتواني و نظارت بر اجراي اين فرايندها.
    ١٣ - نظارت بر تشكيل هسته هاي فعال در مناطق مستعد حوادث در استان، تشكيل تيم هاي امداد و نجات شهرستان ها و بخش ها از طريق جمعيت هلال احمر و همچنين ايجاد هماهنگي به منظور اجراي مانورهاي مشترك براي افزايش سطح آمادگي در استان ها.
    ١٤ - ترويج، توسعه و پيگيري امور بيمه در بخش هاي مختلف، سازمان ها و تأسيسات دولتي، اماكن مسكوني، تجاري و بخش كشاورزي و دامي نظارت عاليه بر عملكرد بيمه ها.
    ١٥ - نظارت بر اجراي دوره هاي آموزشي مربوط به مراحل چهارگانه بحران توسط دفتر برنامه ريزي، نوسازي و تحول اداري استانداري.
    ١٦ - مديريت ارائه خدمات و پيش آگاهي هاي لازم در خصوص تغييرات فيزيكي، زميني، هوايي و نظاير آن به واحدهاي استاني و شهرستاني دستگاه هاي اجرايي جهت كاهش خسارات و اثرات نامطلوب.
    ١٧ - نظارت مستمر كمي و كيفي بر پروژه ها، طرح ها و برنامه هاي بازسازي مناطق آسيب ديده (در هنگام وقوع حوادث) در قالب استانداردها و دستورالعمل هاي ابلاغي و ارائه گزارش اقدامات واحدهاي استاني دستگاه هاي اجرايي و روند پيشرفت پروژه ها، طرح ها و برنامه ها در سطح استان به مقامات و مسئولين ذيربط استاني و سازمان مديريت بحران كشور.
    ١٨ - نظارت و سياست گذاري امور مربوط به پايگاه هاي چندمنظوره مديريت بحران و اردوگاه هاي اسكان موقت و اضطراري.
    ١٩ - نظارت مستمر بر عملكرد كارگروههاي تخصصي ١٤ گانه مديريت بحران استان و فعاليت هاي شوراي هماهنگي مديريت بحران شهرستان هاي استان.
    ٢٠ - ابلاغ دستورالعمل هاي اجرايي مربوط به اقدامات مختلف دستگاه  هاي اجرايي استاني در زمان بحران هاي اضطراري و احتياطي در هنگام وقوع و يا احتمال وقوع حوادث غيرمترقبه.
    ٢١ - نظارت بر راه اندازي و به روزآوري بانك اطلاعات و انجام هماهنگي هاي لازم به منظور جمع آوري داده هاي مربوط به امكانات و ظرفيت هاي سازمان هاي دولتي و نهادهاي عمومي غيردولتي و نيروهاي مسلح جهت مقابله با بحران در سطح استان.
    ٢٢ - اعزام كارگروه هاي تخصصي به نقاط مختلف استان با هدف نظارت عاليه بر رعايت ضوابط و مقررات ايمني و پيشگيري در فعاليت ها توسط دستگاه هاي اجرايي استان و تهيه گزارش و ارسال به مبادي ذيربط.
    ٢٣ - برنامه ريزي و هماهنگي واحدهاي مرتبط جهت ايجاد و امكان استفاده از كليه امكانات و توانمندي هاي مورد نياز اعم از دولتي، غيردولتي و نيروهاي مسلح در ايجاد آمادگي دائمي براي مقابله با حوادث احتمالي در استان.
    ٢٤ - برنامه ريزي به منظور ايجاد واحد هشدار سريع استاني و رصد نمودن حوادث و بلاياي طبيعي از طريق تشكيل مديريت شبكه اطلاعات مديريت بحران (شامل سيستم اطلاع رساني و هشدار) استان و اعلام آن به مركز و مراجع استان.
    ٢٥ - بسترسازي لازم در استان ها با اهداف تغيير نگرش مديران و دست اندركاران استان از مديريت حادثه محوري به مديريت ريسك و كاهش خطرپذيري در كليه فعاليت ها و اقدامات اجرايي استان.
    ٢٦ - بسترسازي و فراهم آوردن زمينه هاي لازم براي پرورش نيروي جايگزين با تأكيد بر مواردي از قبيل انتقال تجربيات، ارائه آموزش هاي لازم و مشاركت دادن در انجام امور، تفويض اختيار.
    ٢٧ - شركت در گردهمايي ها، جلسات داخل و خارج از استان و دوره هاي آموزشي مرتبط.
    ٢٨ - ارائه خط مشي و سازمان دهي فعاليت هاي دفتر، هدايت، هماهنگي، نظارت و ارزيابي عملكرد كاركنان تحت سرپرستي.