Aa
Aa
جمعه 3 ارديبهشت 1400
En
وب سایت قدیمی
انتخابات 1400
معرفی استان
موقعیت جغرافیایی
پیشینه تاریخی
تقسیمات کشوری
ظرفیتهای استان
آمار و اطلاعات
نقشههای استان
استانداری
معرفی استاندار
تاریخچه استانداری
شرح وظایف
نمودار سازمانی
استانداران پیشین
معاونتها
معاونت توسعه مدیریت و منابع
معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی
معاونت هماهنگی امور اقتصادی
معاونت هماهنگی امور عمرانی
دفاتر ستادی
حوزه استاندار
اداره کل حراست
دفتر بازرسی و مدیریت عملکرد
روابط عمومی
اداره کل امور بانوان و خانواده
هسته گزینش
هماهنگی امور ایثارگران
معاونت توسعه مدیریت و منابع
دفتر برنامهریزی، بودجه و تحول اداری
اداره کل امور اداری و مالی
مدیریت فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و شبکه دولت
معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی
دفتر امور سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری
دفتر امنیتی و انتظامی
دفتر امور اجتماعی و فرهنگی
اداره کل پدافند غیرعامل
گروه تشکلهای مردمنهاد
معاونت هماهنگی امور اقتصادی
دفتر هماهنگی امور اقتصادی
دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری
معاونت هماهنگی امور عمرانی
دفتر فنی، حمل و نقل و ترافیک
دفتر امور شهری و شوراها
دفتر امور روستایی و شوراها
اداره کل مدیریت بحران
فرمانداریها
فرمانداری آذرشهر
فرمانداری اسکو
فرمانداری اهر
فرمانداری بستانآباد
فرمانداری بناب
فرمانداری تبریز
فرمانداری جلفا
فرمانداری چاراویماق
فرمانداری خداآفرین
فرمانداری سراب
فرمانداری شبستر
فرمانداری عجبشیر
فرمانداری کلیبر
فرمانداری مراغه
فرمانداری مرند
فرمانداری ملکان
فرمانداری میانه
فرمانداری هریس
فرمانداری هشترود
فرمانداری هوراند
فرمانداری ورزقان
دولت و مردم
فرایندهای خدمات
میز خدمت الکترونیکی
میز خدمت حضوری
ضوابط و مقررات
حریم خصوصی
توافق سطح خدمات
راهبرد مشارکت
سوالات متداول
تماس با ما
پیشینه تاریخی استان آذربایجان شرقی
- تاریخچه آذربایجان قبل از اسلام
استان آذربايجان شرقي بخشي از سرزمين باستاني ماد است تا روزگار اسكندر و جانشينان وي آذربايجان را بخشي از ماد يا ماد كوچك مي ناميدند. ليكن در زمان اسكندر مقدوني بر ايران در سال (331 ق.م) سرداري به نام آتور پات يا آتروپاتن كه شهربان منطقه ماد كوچك بود در اين سرزمين قيام كرد و آنگاه با انعقاد عهدنامه اي از واگذاري آذربايجان به دست يوناني ها جلو گيري نمود و اسكندر بدين شرط كه آتروپات خود را تابع امپراتوري وي بداند اورا در آنجا باقي گذارد. پس از مرگ اسكندر كه خونريزي در بين جانشينان وي در گرفت ، آتروپات به حكمراني اين منطقه رسيد و به پاس خدمات وي از جلوگيري اعمال نفوذ بيگانگان در اين منطقه ماد كوچك را بنام سردار آتروپات خواندند و سپس به اسامي مختلف ، آذر بادگان و آذرآبادگان معروف شد.
در روزگار ساسانيان آذرپاتكان يكي از ايالات مهم ايران وبه قول يوناني ها ساتراپ نشين بوده كه به علت وجود آتشكده معروف آذر گشسب و آتشكده هاي ديگر ، به نام آذربايجان معروف شد.
- تاریخچه آذربایجان بعد از اسلام
آذربايجان در دوره اسلامي يكي از مهمترين ايالات ايران محسوب مي شد و از زمان زوال ساسانيان تا امروز مركز حوادث بسياري بوده و نقش بزرگي در جريان تاريخ داشته است.
با حمله مغولان و با ورود هلاکوخان ، آذربایجان مرکز شاهنشاهی مغولان از خراسان تا شام شد. پس از مغولان و خاندان ترکان قره قیونلوها و آق قیونلوها بر این منطقه تسلط یافتندو بعد شاه اسماعیل اول تبریز را پایتخت ایران اعلام کرد . بعد ها در دوره قاجار و در زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار بخشی از آذربایجان طی عهد نامه های به روسیه واگذار شد. از نام های دیگر این سرزمین ایرانویچ ،آذرگشسب و آتورپادگان است . بعد از فتحعلی شاه ، شهر تبریز ولیعهد نشین شد و احمد شاه و ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و بالاخره محمدعلی شاه دوران ولایت عهدی خود را در این شهر گذراندند. رضاخان در سال 1300 شمسی سیطره حکومت مرکزی ایران را بر این منطقه برقرار کرد. با شروع جنگ جهانی دوم در سال 1320 شمسی، نیروهای شوروی وارد ولایات شمالی ایران از جمله آذربایجان شدند. این نیروها در اردیبهشت ماه 1325 شمسی به دنبال طرح مسئله آذربایجان در سازمان ملل متحد، آذربایجان را تخلیه کردند. مردم آذربایجان در جریان ملی شدن صنعت نفت در سال 1329 شمسی مبارزه را علیه استعمار انگلیس آغاز کردند و سرانجام با پیروزی ، انگلیس شکست خورد.
- سیر تحولات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آذربایجان
خطه آذربایجان از كهن ترین تمدنهای ایرانی بوده و جایگاه استواری در تمدن باستانی ایران دارد. تبریز مركز تاریخی این خطه، شهری است كهن كه اولین نشانه های تاریخی آن به هشت قرن قبل از میلاد مسیح مربوط می شود جایی كه در كتیبه سارگن دوم پادشاه آشوری از فتح آن یاد می شود. به روایت تاریخ، آذربایجان در زمان های بسیار دور مسكونی بوده و از فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و
صنعتی چشمگیری (به لحاظ واقع شدن بر سر راه جاده ابریشم) برخوردار بوده است، به گونهای كه دانشمندان باستان شناس، بافت قدیمی ترین فرش بافته شده (فرش پازیرك) را به این منطقه نسبت می دهند.
همچنین براساس مشاهدات و نوشته جهانگردان و سیاحان معتبری چون یاقوت حموی، ماركوپلو، ابن بطوطه و ... شهر تبریز دارای بازارهای متعدد بوده و مصنوعات تولیدی آن به اقصی نقاط جهان صادر می شده است. رونق بازار تبریز و اقتصاد جاری در شهر در طول قرون گذشته، شهر را به جولانگاه تجارت و عرضه و تقاضای بین المللی درآورده و از قبال آن مردمی غنی، ثروتمند و قدرتمند داشت. از نظر فرهنگی نیز علاوه بر صنعت چاپ، كتب خارجی نخستین بار در این شهر به فارسی برگردانده شده و فن ترجمه در این شهر پاگرفته است.
نخستین دایره المعارف در دنیای اسلام و مسیحیت، اولین كتابخانه عمومی، نخستین سینما و تئاتر، فن عكاسی، فرش نوین، نخستین رمان، ادبیات كودكان، روزنامه نگاری ملی، شعر نو و نقد ادبی در این شهر پاگرفته و ره آورد مردمان پیشگام این دیار بوده است.
در زمینه علم و دانش نوین، فرزندان این خطه، طلایهداران پزشكی مدرن، كشاورزی مكانیزه، هوانوردی، راه و ساختمان سازی، ایجاد ضراب خانه، ایجاد نخستین كارخانه ها، نخستین شهرداری، تجارت نوین (نخستین اتاق بازرگانی)، نخستین شركت سهامی عام و بالاخره نخستین مرکز خدمات سرمایه گذاری می باشند.
- نژاد، زبان و مذهب ساكنین آذربایجان
آذری ها، اصیل ترین افراد ایرانی هستند كه سه تا چهار هزار سال پیش به این سرزمین مهاجرت كرده اند. این عده به دو دسته پارت و ماد تقسیم شدند، كه در قسمت های مختلف ایران ساكن شدند از آن جمله مادها که در آذربایجان سكونت گزیدند. زبان مردم آذربایجان، تركی آذربایجان بوده و این زبان در اثر گذشت زمان در مسیر تكامل خود به واسطه ارتباط نزدیك با دیگر اقوام ساكن ایران زمین از قبیل فارس ها، اعراب، ارامنه، گرجیها، كردها و دیگر اقوام از نظر لغوی و دستوری بسیار گستردهتر گردیده است. زبان كنونی مردم تبریز آذری می باشد.
دین های رایج در آذربایجان از ابتدا تاكنون آئین های اولیه آریایی ها (دیوپرستی و مهرپرستی)، زرتشتی، یهودی، مسیحیت و اسلام بوده اند. از نظر مذهب، 98 درصد مردم استان مسلمان و دارای مذهب شیعه جعفری میباشند و اقلیتی از مسیحیان كه اكثراً ارمنی و گریگوری مذهبند در تبریز زندگی میكنند.