معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه تغییر سبک زندگی، بر کاهش میزان فرزندآوری اثر گذاشته است، گفت: دغدغه ما این است که سیاستها متناسب با الگوهای تغییریافته باشد، تا نتایج ملموسی حاصل شود.
مرتضی محمدزاده، معاون سیاسی و اجتماعی استانداری آذربایجانشرقی نیز در همایش علمی و فرهنگی هفته ملی جمعیت که روز دوشنبه، بیستونهم اردیبهشتماه در سالن همایشهای پتروشیمی تبریز برگزار شد، با اشاره به چالشهای جوانی جمعیت بیان داشت: تغییر ساختار سنی و جغرافیایی جمعیت مولفه مهمی در توسعه می باشد و این موضوع در کل جهان مورد بحث است.
وی افزود: اکثر کشورهای توسعه یافته و همچنین در حال توسعه، با چالش جمعیت روبهرو هستند و ایران نیز مستثنی نیست. جمعیت ایران در حال حرکت به سمت سالمندی است و در این صورت نیازمند کمکهای خاص خواهند شد.
محمدزاده با اشاره به مشکلات پیری جمعیت تصریح کرد: در یک دهه اخیر سیاستهای جمعیتی تغییر یافته است و پس از سال ۱۴۰۰ مدلهای جدیدی ارائه شد. بهطوریکه در این زمان طرحهای تشویقی نیز ارائه شد تا به این موضوع کمک شایانی صورت گیرد.
وی با اشاره به تغییر سبک زندگی و سن ازدواج بالا، گفت: این تغییرات به لحاظ فرهنگی بر فرزندآوری تأثیر گذاشته و فرصت بارداری را کاهش داده است. سیاست های جمعیتی ما باید با واقعیت های اجتماعی حاکم بر این مسئله تناسب داشته باشد. ما نمیتوانیم از سیاستهای جمعیتی نتیجه بگیریم در حالی که واقعیتهای کف جامعه چیز دیگری باشد.
محمدزاده همچنین بر ضرورت توازن بین کمیت و کیفیت جمعیت تأکید کرد و گفت: البته ما در کنار دغدغه کاهش جمعیت جوان، بر ملاحظات آمایش سرزمین و تاب آوری سرزمینی هم توجه داریم و نمی خواهیم چشم بسته و بدون توجه به ظرفیت های سرزمینی صرفا دنبال کمیت باشیم.
وی با اشاره به اینکه عدد ناباروری در کشور ۲۰ درصد است و با توجه به اینکه درمان ناباروری، هزینهبر است، افزود: اگر با پیشفرض ۵۰ درصد این موارد قابل درمان باشد ولو با هزینههای بالا، باز هم صرف می کند تمرکز را بر این حوزه بگذاریم، تا به نتایج مثبتی دست یابیم.
محمدزاده در پایان از کنشگران جمعیتی خواست تا در راستای سیاستگذاریها، فرهنگسازیها و الگوسازیها همکاری کنند و تأکید کرد: دغدغه ما این است که سیاستها متناسب با الگوهای تغییریافته باشد تا نتایج ملموسی حاصل شود.